Brussels既第二日,亦係我地喺嗰度既最後一日,不過都有成個full day用。

本身對呢個城市都冇太大興趣,所以只當佢為我地遲啲去東歐既中轉站。

當親身黎到呢度時,就明白點解每個人都叫我唔好黎。

我覺得無關恐襲事,只係佢無法比到一個好既印象遊客,我甚至覺得,住喺度既人,其實都不怎麼快樂。

我地或多或少都做緊重複既野,同之前嗰幾個國家一樣,去市中心最多人聚集既地方,搵Walking Tours,因為連上網睇啲攻略乜乜乜既意欲都冇,有個熟路既人帶你周圍走,可能仲好。



一路由Hostel走到布魯塞爾大廣場(Grand Place),途人不多,街景都好平凡,但當走近廣場時,即刻好似去左第二個世界。

呢度被譽為係「歐洲最美麗的廣場」,亦早早被列入世界文化遺產之一,大文豪雨果都讚美過呢個地方。

整個廣場都極致華麗,即使遠看都可以感受到嗰股堂皇既氣派,連地面都係全部用花崗岩鋪砌而成。

大部分建築物都以巴洛克風格為主,周邊應該有多達三四十棟工會建築,係布魯塞爾最主要既商業區。

廣場既正中央有好多以五顏六色既雨傘黎吸引人既Free Tours,我地求其搵左個比較多人聚集既,因為越多人就越快成團。



喺呢度招攬遊客果然係一個明智既選擇,因為連行都唔洗行就黎到第一站,即係我地身處緊既大廣場。

導遊簡單咁將廣場既歷史講左一次,大概就係呢度十二世紀已經建成,中間經過法國既炮攻,而幾乎全部建築物被炸毀。

但當時既比利時商人大概係資金過分充裕,用最短既時間重建曬所有公會建築,不過絕對唔係粗製濫造,每一個位都做得好精細,而且外牆都被鑲上黃金,令到整個廣場都散發著金碧輝煌既光芒。


 




客觀角度黎講,我不得不承認呢度真係好靚,但只係一種用金錢堆砌出黎既靚,即使有見到幾多刺眼既黃金都好,我都係無法因為呢個廣場而愛上呢個城市,幾華麗幾精緻既建築物,都會有令人審美疲勞既一日。

正正係因為每座建築物都太相似(起碼對我黎講),我望返啲相,已經分唔清邊度打邊度,我諗最有印象既應該係市政廳。



突然見到所有人群都望向同一個方向,原來喺其中一棟建築,有一對新婚夫婦同佢地既屋企人走出黎同下面既人打招呼,氣勢之強令我差啲以為佢地係皇室貴族。但就算唔係,我相信地面上既觀眾,都當左佢地係,因為周邊既環境,只更加襯托到佢地既「高尚地位」。



果然有錢就有資格從高處俯瞰我地呢班平民,過著平凡人無法想像既生活,仁憑我地如何抬頭,都唔會達到同佢地一樣既位置。

跟住既行程,都係圍繞返大廣場附近,雖然身為比利時首都同歐盟總部既所在地,但布魯塞爾可遊覽之處,離離去去都只得嗰幾個。

從廣場走出,不消數分鐘,就經過左一幅頗為有名既壁畫牆《Tintin Mural Painting》。




對於Tintin(丁丁歷險記),我諗香港人都未必會好熟悉,始終大家可能都係睇開多啦A夢同美少女戰士大,至少Nick係咁同我講。

對於比利時卡通/漫畫,最街知巷聞既應該係藍精靈,但Tintin係陪住好多歐洲人人成長既一套卡通片,呢幅壁畫應該勾起左好多人既童年回憶。

除左大廣場外,喺布魯塞爾最多人聚集既地方,一定一定一定係嗰個撒尿小童雕像(Manneken Pis)。



然而親眼睇到,我真係唔覺得佢有乜特別,如果佢唔係一個旅遊景點,被一大群遊客包圍著既話,佢細到我應該會唔覺意行過左都唔知。

據非正式統計,十個黎過既人,有九個見到真身後都會表示失望,此雕像只淪為被眾人視姦後再打卡既一個「景點」。

雖然,佢背後既故事比佢個雕像有意義得多,聽導遊講係據說當時布魯塞爾被侵略期間,外國軍隊準備炸毀整個城市,有一個小童急中生智,用一泡小便澆滅左火種,從此成為國民英雄。



雕像本身確實好普通,毫不起眼,但佢不定期會換上唔同既衫,聽聞每國元首一到訪布魯塞爾,都會為撒尿小童送上新衣以示敬意,佢有差唔多八百套衫,都被收藏於大廣場入面既國王之家(Maison du Roi)。

原來皇親國戚,達官貴人,喺比利時都唔算得上啲咩大人物,區區一個撒尿小童,就已經成功贏得世界各地人民既喜愛。

我想象唔到有幾多人係專程黎到望佢一眼,同時亦有幾多人係失望而回。

好彩我地兩個本身對佢都冇任何期望,自然就唔會失望。

係啊,如果我都唔對太多事情有期望,我諗我就唔會有咁多複雜既想法。